Thursday, October 28, 2010

Výlet za Leou do Cordoby

S Ančou jsme vycítily, že už potřebujeme někam jet ze Sevilly, která nás tak trochu ubíjí, tak jsme napsaly naší nejlepší kámošce a vyrazily v páteční večer už předminulého týdne do Córdoby. Lea se na nás moc těšila a ze samé radosti upekla kuře servírovanou s rýží a zeleninou a jako zákusek a překvapení večer jsme se dojedly narozeninovým dortem – mým a dopily se Balantýnkou.

Córdoba je asi o polovinu menší město než Sevilla, tj. takových 300 000 obyvatel. Když bydlíte šikovně, tak máte všechno na jednom místě – školu, centrum, obchody, řeku, bary…což se o takové Seville říci nedá, protože v té je naprosto všechno roztahané (viz můj někdy budoucí příspěvek, ale až ještě trochu opadne depka z tohohle města). Lea bydlí šikovně celkem za pakatel (proti nám), asi 10min pěšky od autobusáku a vlaku, 15min od školy a taktéž od centra. V sobotu, po pár hodinách spánku, vstáváme, abychom doběhly na desátou do hlavní atrakce - mezquity (rozuměj přestavěná mešita na kostel s římskými pozůstatky) – protože do 10h je vstup zdarma (po desáté nějakých 8eur). S Ančou jsme nadšené a fotíme ostošest. Po té procházíme alcazar a centrum, uličky s nízkými jednopatrovými baráčky, obchůdky, restaurace, menší kostelíky na důkaz, že katolíci opravdu převálcovali a zničili veškerou arabskou kulturu. Po obědě po páté vyrážíme na obchodní třídu, kde nacházím tričko s U2 a musím si ho samozřejmě koupit. :-D Večer vyčerpané po kulturní i konzumní stránce zůstáváme u filmu, u kterého stejně vytuhnu. V neděli navštívíme zbylé památky – most a židovskou část města. Před naším odjezdem pečeme ryby, které jsme koupily předešlý den. Naše slovníky nezvládají přeložit víc než tuňák a losos, takže při koupi sázíme na vzhled ryby. Paradoxně ta nejlíp vypadající ryba byla ta nejhorší, napadlo by někdy někoho, že bude mít krvavou rybu (krom kapra), jako skoro úplně černou? Jako nebyly jsme si jisté, jestli ta ryba neměla zrovna menstruaci… Nicméně hlad byl větší, takže jsme jí sluply taky, i když moc dobrá nebyla.

Pak nastalo to nejhorší, uvědomění si, že víkend je za náma a utekl jako voda, jako ostatně vždycky…:( Ale hlavu vzhůru, příští víkend přijede zas Lea za náma!

fotky: http://www.facebook.com/album.php?aid=246092&id=676379499&l=9370a05c14

No comments: