Wednesday, December 8, 2010

Výlet do Huelvy


Ano ano, na co budu vzpomínat v dobrém ze Španělska, tak je spousta volna ve škole. Každý měsíc aspoň jeden den volna...a ještě, když je šikovně volný - třeba v úterý, tak v pondělí škola není taky...teda oficiálně je, ale žáci a většina učitelů nepřijde. Tak jako tomu bylo tento týden. Volno bylo v pondělí a ve středu...takže úterý bylo zabité. :-))) Využily jsme s Ančou volna a jely se podívat za Lenkou a Adamem, co jsou na erasmu v Huelvě. Huelva je městečko, které je velmi nepopulární svým okolím - několik kilometrů se táhnoucí fabriky, smrad, špína...zároveň je to místo, kde se pěstuje spousta jahod, takže až si koupíte košíček jahod z okolí Huelvy, věřte, že rostly jen v tom nejlepším. :-D
Lenka s Adamem nebydlí přímo v Huelvě, ale našli si ubytování v Mazagonu, což je pueblo 20 km vzdálené od Huelvy. Vesnice, kde jsou jen domy, borovice a výhled na moře. Tak přesně vypadá dům, kde bydlí L+A. Barák s 3 pokoji, 3 koupelnami, kuchyň, obývák s krbem, terasa, bazén, výhled na moře, na dvorku slepice, zahrádka s rajčatama a venkovní sušárna. Venkovní věci jsme neocenily, protože stále pršelo, ale krb stál za to.
Podnikli jsme i 2 výlety, když zrovna nepršelo, jednou do ráje jamonů - Castaño del Robledo a druhý do národního parku Donana s návštěvou vesnice El Rocio. Castano je známé svými vykrmenými prasátky a jejich následně úžasnými jamony, které tu jdou pořídit za dobrou cenu. Donana je asi nejznámější španělský národní park, ve kterém se skoro ve všech (až na tohle) obdobích dají pozorovat ptáci, hlavně plameňáci. El Rocio je vesnička, ve které se žije jak před 100 lety asi tady všude - písčité cesty, původní baráky, dopravní prostředky koně a povozy, příp. džípy. Je známá tím, že každý barák má název španělského města a jednou v roce na týden se sem sjedou Španělé do svého baráku a týden v kuse tu chlastaj a žerou. Pronájem baráku prý vyjde na den slavností na 3000 euro...jak levné.
A jelikož pořád hrozně pršelo, tak jsme byli spíš doma a připravovali si neustále nějaké dobrůtky. Uvidíte na fotkách. :-D (PS: a to jsem nefotila všechno)