Wednesday, December 1, 2010

Trocha kultury v Seville


Tak jsem tuhle zase někde vočumovala plakáty, co tu bude zajímavýho za hudbu, když v tom vidím upoutávku na Louskáčka! Hned mě zahřála u srdce, že uvidím Louskáčka aspoň tady, když už ne tradičně v Praze. Hledala jsem tedy, v jakém divadle se to hraje. Po chvíli však zjistila, že i v Seville fungují přímé přenosy z baletů a oper z divadel světových metropolí, a jelikož jsem stála u kina, chtěla jsem hned koupit lístek. Jenže...na tyhle přímé přenosy se dá koupit lístek jen v kině, kde je hrají, a to kino není ve městě, ale za městem v jedné vesnici, kam teda naštěstí jezdí metro. Koupila jsem tedy lístek přes net na Louskáčka a na Labutí jezero. U obojího nebylo napsané, že je to přímý přenos...U Labutího jezera byla psaná nějaká viděňská rekonstrukce, řekla jsem si tedy, ahá, rekonstrukce starého baletu jako choreografie, to bude dobré. Nicméně minulý čtvrtek, když jsem seděla v sále, jsem během prvních 5ti vteřin zjistila, že to je rekonstrukce filmu. :)) Balet z 66. roku, světové obsazení, co víc si člověk může přát...kromě mě. :-D Princovi moc netrefili líčení, vypadal, že by nám mohl vytopit byt během pár minut i s uschnutím prádla a kostýmy byly založené na té hnědo-zlato-oranžově průjmové barvě, ze které mám husí kůži. Jak to bylo točené na film, tak chyběli diváci a po každém solíčku nebo známém kousku člověk očekává potlesk...tady tanečníci jen vyklidili prostor... Ne, nemůžu bejt pořád tak nevděčná a všechno tu kritizovat, tanečníci předvedli profi tanec, pěkně čistě točili, i nějaká zvedačka se objevila. :))) Jo a víte, jak to končí? Žádné zastřelení labutě, ale princ se utopí...
Jinak v sále jsem rapidně snižovala věkový průměr...teda ještě s jednou desetiletou holčičkou, kterou tam vzala babička. Jsem si říkala, jakej pěknej kluk si vedle mě sedne...pánovi bylo tak 80+ a dýchal tak nahlas, že jsem si v půlce musela odsednout, protože jsem neslyšela hudbu.
16.12. mě čeká Louskáček, tak jsem zvědavá, nepřímý přenos má být z Petěrburgu.

něco málo z youtube:
sólíčko prince, který hledá svou životní lásku : http://www.youtube.com/watch?v=17Ak4MGYMvw&feature=related
masterpís, který končí zvedačkou: http://www.youtube.com/watch?v=W6_U5VIb268&feature=related (ale tohle je fakt dobrý)

2 comments:

Petr said...

Pak jdi do kina na Blackswan az bude! Tedy pokud mas rada Aronofskeho a Mansella, baletu tam mozna nebude tolik :)

Aja said...

díky za tip! Už mi o tom říkala spolužačka a mám taky už staženej soundtrack, na upoutávku na tenhle film koukám skoro denně a nemůžu se už dočkat! :))