Sunday, May 1, 2011

Svatba Kate a Williama


Ano, vím, že o tom bylo napsáno dostatek článků, ale nemůžu si odpustit sem něco nenakopírovat z idnes, který jsem sledovala ten den D - 29.4.
Po velikonočním volnu se mám stále problém soustředit na cokoliv do školy. Proto jsem si řekla 29., že pojedu do knihovny a zkusím to tam. Jenže, co se nestalo. Ráno, když jsem vstala, na aktualne.cz na mě vyskočilo, že ti dva se berou a že jsou přímé přenosy. Tudíž jsem si našla idnes a začala koukat. V mezinudnémčase jsem se přesunula do knihovny. Tam nasadila sluchátka a celé 3h nespustila oči z obrazovky. (O tom, že jsem se pak ještě snažila udělat dú, který jsem stejně neudělala, protože mi část věcí chyběla, zůstaly pro jistotu doma, a taky začalo strašně pršet, takže bylo dobré využít mezery, kdy zrovna napršelo a přemístit se domů).

Něco z komentářů:
Nevěsta Kate Middletonová si přesto, že vystudovala vysokou školu, nenašla žádnou práci. Po několika měsících vztahu odstoupila i z pozice nákupčí doplňků v módním obchodě, aby se mohla věnovat "královským povinnostem spojeným s jejím partnerem". Když jí to královna Alžběta vyčetla, začala se rychle zabývat charitou.
Pravidla velí nosit vyznamenání, založené v roce 1917, na srdci. Fotbalista Beckham ho ale nosí vpravo. Koneckonců, je to pravý záložník...
Ze svatby těží spousta firem a podnikavců. Kromě klasických upomínkových předmětů si mohou lidé koupit i kuriozní suvenýry. Na internetu sebude prodávat lahev s památným svatebním vzduchem, který chce na trh dát britská firma Watt UK. Firma prý vycvičila tým profesionálních sběračů, kteří vzduch polapí do nádob. Loví se i vůně nevěsty. Na internetu bude stát 20 liber, tedy asi 326 korun.

jídlo samozřejmostí:
V Buckinghamském paláci si 650 hostů, které pozvala královna, pochutnává například na cornwallském krabím salátu na citronových palačinkách, kachně s ovocným čatní nebo roládě s kozím sýrem a karamelizovanými ořechy. Nechybí uzený skotský losos nebo skotské langusty, servírují se také křepelčí vejce s velšským celerovým salátem, uzená treska a samozřejmě yorkshirský pudink.
Svatební dort se skládá ze sedmnácti samostatných ovocných dortů. Dvanáct z nich tvoří základnu. Dort má osm pater a je na něm 900 ozdobných cukrářských květin. Zdobení dortu je napodobeninou stropních dekorací v Obrazové galerii Buckinghamského paláce, kde se dílo servíruje. Jeho autorkou je známá cukrářka Fiona Cairnsová.

1 comment:

Petr said...

No vidis, ja to nesledoval bo jsem byl zrovna v Polsku a pak jsme to rozebirali na Diplomatickem protokolu, co a jak melo byt a zda to tak bylo a byl vedle jak ta knedle.