Thursday, May 17, 2012

Prijezd do Uzbekistanu

Predesilam, ze tenhle prispevek je psany jak pro rodice a kamarady, tak pro spoluzaky, kteri jedou timto smerem za par tydnu, takze se omlouvam ostatnim za info, ktere vam bude k nicemu, jestlize sem behem kratke doby nepojedete. 

Cesta
Cesta byla vtipna. Odjeli jsme ve 3.30 rano z Florencem se Studentem. Slzave udoli bylo jen male. Jeli jsme az na letiste, samozrejme jsem koupila ty listky spatne, jenom do centra, ale nastesti se to dalo uhradit zbytek cesty v buse. Jen tu zpatecni jizdenku musim zas opravit.
Na letisti propuklo velke slzave udoli, klasicky na wc, hihi. Pak nastalo peklo. Nechteli nas vzit do letadla, protoze jim nestacilo oscanovane potvrzeni o vizech, ktere na nas ceka v Taskentu na letisti. Od odbaveni jsme se tedy presunuli k okynku Aeroflotu, kde jsme se zacali hadat. Pan se podival do pocitace a tam nebylo napsano, ze na nas viza opravdu cekaji. Volala jsem Kristine Smorodine, ta rikala, ze to neni mozne, ze nas musi pustit a to bylo cele..volala jsem asi 4x, obvolala jeste sveho sefa, ale nic nevymysleli. Volali jsme tedy na uzb. ambasadu ve Vidni, kam jsme se nedovolali. Volala jsem na ces.ambasadu do Taskentu, asi 3x a taky nam neporadili, pry jsme prvni pripad, ze CSA nebo vubec odlety z Prahy jsou bez problemu. Nakonec se Ruda dovolal na uzb. ambasadu ve Vidni, tam mu potvrdili, ze mame vse ok dle nasich registracnich cisel a ze nevi, kde je chyba. Akorat ale zavreli check in a my sli hledat bus do Prahy. Nicmene za chvili nas zacali na letisti hledat a ze na nas letadlo ceka, ze jim pry volali z ambasady te z Vidne!!! Nase odbaveni bylo nejrychlejsi, jake jsem kdy zazila, pak jsme s pozemni letuskou probehli cele letiste, vsechny predbehli, autobus na nas cekal, ktery nas hodil k letadlo, na ktere jsme nasedli a odleteli.
Tzn. nevim, kde byla chyba, proste jen zapomnel nekdo napsat do kompu, ze to mame ok.
Takze to, co jsme usetrili, ze jsme leteli z Vidne, se nam vrati na uctu za telefony, hehe.

Taskent
Na letisti trvalo vyrizeni viz asi 1.5h, protoze tam byla desna fronta a my stejne nespechali. Byly precijen 4 rano a nas meli ubytovat az ve 14h. Viza na nas cekala v poradku, zaplatil jsme kazdy 70 dolaru. Pak jsme vyzvedli zavazadla a vyplnili papir k procleni veci. Nezapomente ho vyplnit 2x!!
Pak na nas cekalo venku asi trilion taxikaru, vsichni vam budou chtit pomoct, rozmenit penize, odvest vas, ... My si nemohli vymenit nic na letisti v hale, protoze otviraji smenarny az v 10h rano. Sli jsme ven, jakoze pockame na bus, ale to neslo, porad nekdo votravoval. Vzala jsem tedy taxi za 5 dolaru na nadrazi s tim, ze jsem mela vychytraly plan a chtela tam nechat batohy, aby se nam lepe chodilo po meste. Bohuzel vam tam batoh nenechaji, kdyz nemate listek na vlak!! Tak nam pan taxikar smenil nejake penize a hodil nas do parku. 
Az si budete smenovat penize, jedine na cernem trhu a nejdete pod 2700 sumu za dolar, nas samozrejme hrozne obrali napoprve! Oficialni smenarny maji 1990 sumu za dolar. V hotelech si davejte taky bacha, reknou vam, ze noc stoji 40 dolaru a pak to prepoctou cenou podle cernyho trhu, takze se vam to nemusi vubec vyplatit, kdyz si smenite v ofiko smenarne.
Doporucuju jet metrem v Taskentu, maji tu skvely stanice. Jinak tu jezdi to nase prastary metro, takze kdo se s nim nestihl tuhle svest, ma moznost. Pripravte se na to, ze vam budou prohledavat batohy, my je museli cele vyklidit. Problem byla slivovice, ale nakonec nas pustili a nechali ji nam. Metro je na modre zetony, ktere se vraci po stipnuti zase do obehu. Jizda stoji 700sumu a plati i na prestup. Jak do metra vlezete, tak si tam za tu cenu muzete jezdit cely den.
V Taskentu jinak nic k videni neni. Podle pruvodce je nejstarsi cast u Chorzu, kde kousek bydlime v Mirzo gesthouse, ale nevim no, je tu ohromny trh, kde jsem si koupila RayBeny! Tak uz je mam Dane taky za 180kc, hihi!
Vecer odletame do Buchary uz s nasim ucitelem. Jestli odsud poletite, tak dejte pozor, jsou tu 2 letiste - internacionalni - terminal 1 a 2, pak vnitrostatni lety - terminal 3. To vnitrostatni je otevrene nove, asi pred pul rokem, tak tam jeste nejezdi autobus, kterym jsme chteli jet, a musime taxikem.

Pocasi
Je tu vedro, tak 30 stupnu a bude hur. Holky tu nikde nenosti tilka. Jinak satky tu na hlavach moc nemaji, ale jsme precijen v hlavnim meste. Sukne lehce nad kolena a tricka jsou ok, i podpadky tu maji velky. Jinak tilka nechte doma.

3 comments:

Iva said...

To jsem ráda že jste to zvládli, já jsem uplně trnula že vás pošlou dom:D Držim palce:) Nás v Kyrgoši taky překvapovali ženy v maršrutce s 5cm jehlovými podpatkami:)

Košon said...

taky jsem v Moskvě měla strach, že si mě jedinou nechají na letišti a zbytek pustí, že Ivuš :)

Petr said...

Tady je zima :/ Zdarne cesty!