Wednesday, September 12, 2012

Kosovo

V Prištině ubytko v hostelu s netem, velkým pokojem, kafem zadara a velkou koupelnou. Jídlo a hledání památek, které skončilo tím, že se muselo pár místních radit, kde ty mešity vlastně jsou...(byly asi 100 m od místa, kde jsme se ptali). Velká architektonická atrakce je místní knihovna (viz foto), to je teprv vesmírný koráb! Město je celé nové, pořád se staví nějaké bytovky, je nové vybudované korzo, kde korzují jen mladí - podle LP je 80 % obyvatel Kosova do 25 let. Všude USA a EU vlajky, luxusní auta evropských značek. Lidé milí a přívětiví, lepší úroveň aj než v Srbsku. Cení si turistů a vůbec cizinců. Na své osvoboditele nezapomínají, hlavní ulice mají názvy Billa Clintona a jedna přejmenovaná Marie Terezie na George Bushe :)) 
Co jsem si tu užila, tak to byla výborná pizza a snídaňová omeleta a salát s čerstvě ogrilovaným masem a rozpečeným chlebem...hmmm...:)) (za pár=2 euro)
Vše se zdálo skvělé, až na to, že náš plán pokračovat do Albánie nám tu ztroskotal...Po telefonování na ambasádu jsme zjistili, že jediná cesta do Albánie je překročit ty srbské (ne kosovské) hranice, protože na těch kosovských nedostaneme výstupní razítko do pasu, a pak už by nás do Srbska nepustili (jelikož obdržíte další vstupní razítko do sousední země a Srbové poznají, že jste jeli přes Kosovo). Paní ambasadorka byla překvapená, že jsme se do Kosova vůbec dostali, protože den před naším příjezdem se na hranicích střílelo...také nám oznámila, že v Albánii řádí nějaká viróza, všichni turisté končí s průjmy na antibiotikách v nemocnici. Prý se neví, z čeho to může být...jídlo, hygiena, ...
Inutedydobrá. Zabalili jsme sakypaky a vrátili se do našeho oblíbeného Nového Pazaru s plánem jet přes Černou Horu do Albánie, aspoň zkusit hory - Prokletije, nicméně po 2h na netu se plán zas změnil díky drahé zajížďce do albánských hor. Zůstaneme tedy v Černé Hoře a uděláme výlet do Albánie přes Prokletije...jen na den. Nafotili jsme příslušné mapy z netu, abychom se moc neztráceli, přečetli si rady a pomoci a zprávy o Češích, kteří tam to tam zrovna nerozdýchali. 

No comments: