Saturday, May 26, 2012

Souziti s mistnimi je nekdy narocne


Aaaaaah! Konecne ve meste, civilizace, kultura, turisticky stanky, taky jini turiste, uz nejsem s Rudou za exoty jen my! No, ale jak to vsechno bylo.
Bylo nebylo, minuly patek, kdyz jsme s Rudou objevovali krasy Buchary, pan K. jel hledat nejakou vesnici, kam by nas umistil. Jak jsem psala minule, nasel u pana marsrutkare. V sobotu po poledni jsme se zabalili a jeli za nim, pred tim mu jeste zavolali z hotelu, ze uz jedem. Jenze, pan si to rozmyslel, pry ze musi do Samarkandu na 3 dny a sami tam byt nemuze, kecy blabla, bal se... Co delat, vzali jsme krosny a jeli s K. na blind. Cestou v buse se K. zakecal s panem ridicem {holky, ten byl!! sam,ozrejme, ze me hned balil :DD} Na autobusaku v Safirkonu (vesnicka u Buchary) nas vysadil, tam zavolali dalsi a dalsi lidi svym znamym a za chvili uz se k nam valili 2 panove...maji tak kolem 200kg a jsou znacne opaleni, v Pze bych rekla, ze to jsou Rumuni...No, a jeli jsme, u nich doma jsme si dali caj, pohostili nas, jak rekl K. velmi stredne cerstvym (rozumej kamennym) chlebem, domluvili jsme cenu 15dol. za oba + snidane a vecere. K. chvili posedel a pak odjel zpet do Buchary, loucil se s nami se slovy, preji hodne uspechu a rusky mluvicich sousedu. Byl tu totiz problem, ze nase rodinka mluvi jen uzbecky :DD Po chvili bylo halo, prisly se na nas podivat vsechny sousedky a deti. Nastesti jedna mluvila rusky, tak jsem se ji zacala ptat predem naucenymi otazkami z Prahy. Doporucuju dalsim prijizdejicim, naucte se pekne povidat, co delate, co studujete, kolik vam je, co pracuji vasi rodice. Vemte pohledy - nejen Prahy, ale CR, ja tu mam kalendar CR, pak taky hromadu fotek vas a hlavne vasi rodiny, na tom si fakt ujizdej,  kdyz vam pak vysvetluji, ze tohle dite je tety od snachy jeho bratrance. :))) Vemte taky fotky svatby vasich rodicu a nejaky nase tradicni kroje a taky fotky jidel, nevi, co to je knedlik. Coz mi pripomina, ze ho mam dneska varit, pan domu si ho naporoucel - tradicdni ceske bludo, tak jsem rekla, ze to je knedloverprozelo, ale jelikoz nejedi maso, tak to je knedlo-ovce-zelo. Rikala jsem, ze jim uvarim bramboracku, ale to neee, to je malo...uff, tak uvidime, jak to dopadne, az budu varit na tom otevrenym ohnisti vedle baraku, kdepak tady varna deska :DDD No, bramboracku uz maji slibenou dlouho, ale kdyz uz bych ji jako zacala delat, tak pani domu s babickou tak nejak nechteji :DDD Asi je to na mne fakt videt, ze vsechny holky z Prahy neumi varit. 
Jinak nas tu pekne vykrmuji, kazdy vecer jine jidlo, fakt dobroty, pak jsou na stole porad nejaky susenky, spousta merunek, mi pripomina jednu veceri - tresne, merunky, kefir, caj, chleba, hlavni jidlo, do toho slivka, ale zvladla jsem to:DD K veceri nam pousti DVDcka - jeji svatbu, svatbu sousedu, pribuznych (=sousedi), svatby znamych uzbeckych osobnosti, ... Uz jsem jich videla asi 6... Pan domaci predevcirem zprovoznil antenu, tak koukame i na uzbeckou tv, vecerime v case serialu z nemocnicniho iranskeho prostredi. Docela dobry, po dvou dilech uz jsme zavisli. Ruda ho nazval Nemocnice na kraji Teheranu. :)) Rodinka se docela uz rozmluvila rusky, takze musime davat bacha na to, co rikame, mame uz specialni cestinu, treba slovo svatba je i v uzbectine, tak bacha. Kdo pise na manzelstvi a svatby, tak to ma fakt jednoduchy, o tom se radi bavi, horsi je se s nima bavit o dobe ve svazu, proste vam nic nereknou, je to neprustrelny...hheh. Jo a holky pripravte se na to, ze vas tu budou porad vdavat :)) Pro Rudu se prej taky neco najde, ale vzdyky, kdyz nekam prijdem, tak se hned nas ptaji na vek, jestli jsme manzele a kdyz reknem, ze ne, tak maji vzdycky nejakeho syna, tyhle jsem mela nabidku - 88. rocnik, pracuje v ted v Rusku, jako vsichni, kdo chteji vydelat prachy a uz mi maminka ukazovala, co bych dostala - pokryvky, .... Vzdycky se tomu vsichni smeji, ale ona se moc nesmala...:DD
Az prijedete do vesnice, tak si najdete urad, ktery se jmenuje "machala (maxala)", je to jako radnice, nevim, neni to policie hlavne, a tam se zaregistrujte, reknete, ze budete u te a te rodiny (lepsi je, kdyz s vami pujde nekdo od rodiny) spat a budete se koukat po okoli, oni si vas tam zapisou do dokumetu, pri odjezdu jim bezte rict, ze odjizdite. 
Doporucuju si pripravit jednotnou historku, co tam jedete presne delat. K. nas predstavil jako geografy a to je docela dobry. Rikal, ze se chcem podivat, jak tam mistni zijou. My jim pak rikame, ze v turistickych centrech se k nam chovaji jako k turistum a neukazou nam nic nez to, co chceme videt a blabla. Ti geografove, jako je to vtipny, protoze nas tu protahuji prirodou a polema a sklizni a tak :DD A my se jich ptame na tradice a historii a tak :DD Tuhle nas vzali do skleniku, kde majitel jezdi kazdy rok do Varu, tak rikal, ze ho pak muzem hostit v Praze, myslim, ze muj usklebek ho presvecil, ze asi ne. Prohlidka skleniku s rajcatama a okurkama dobra, kdyz jsme odchazeli, tak se nas ptali na porovnani se sklenikama v CR :DDD Tak jsme si zahrali na experty pestovani rajcat :DD Hahahaha, jsem jim rekla, ze u nas jsou rajcata mensi, ze u nas frcej cherry rajcatka a ze je to stejne vsechno dovoz z Maroka a Spanelska. Jo a taky se vas pak budou ptat, co budete chtit pracovat po skole, ja rikam, ze budu ucitelkou zemaku, to je docela dobry. R. byl trochu nesvuj, ze uz jsme jim rovnou mohli rict, ze jsme antropologove, ale pak jsme sli do machaly a tam nas tak trochu ta geografie zachranila, kdyz nas mistni kamarad - ucitel rustiny vysvetlil, ze se zajimame prirodou a pamatkama. 
Jak je to tu s anglinou, vsechny deti studuji ve skoler anglinu a musi to byt docela ficak, protoze za rok se s vami domluvi na vasi urovni, chteji jen trochu rozmluvit a jsou hrozne vdecni, kdyz se s vami muzou bavit anglicky. Vsichni chteji studovat anglictinu a byt pak pruvodci nebo prekladatele.
Ac jsou mistni hodni, davejte si bacha a budte obezretni, ve vetsine pripadu s vami chteji kamosit, a pak jet pracovat do CR, vy jim totiz muzete napsat zvaci dopis...
Davejte taky bacha na pocasi, je tu pres 30 stupnu, mela jsem tuhle nejaky upal nebo uzeh, bylo mi zle od zaludku, rvali do me nejaky jidlo, tak jsem rikala, ze nemuzu jist, tak mi davali nejaky leky, nakonec jsem si je vzala domu ty leky, Ruda pak psal mame a zjistil, ze mi dali antibiotika, jenze jen 3 prasky.... rikali, ze na spatne od zaludku pomaha kefir, nebo airan - proste slane mleko, asi jo, bylo mi pak trochu lip. 
To je zatim asi vsechno, zitra zvedame kotvy a jedem do Chivy, drzte nam palce, at to zvladnem s tema baglama a ruchem na autobusakach a at najdem nejaky levny ubytko.

Jo a jeste jedna vec, moc tu nekouri, ale frci tu zeleny namlety tabak pod jazyk a to je pak uplne zbytecny se s nima bavit, protoze jim rozumite uplny kulovy. Ja tomu rikam krycim nazvem sracovina, protoze tabaku rozumi, pac me to neskutecne prudi, vy jste jak za idioty, kdyz se jich porad ptate sto? sto? a oni uz pak s vami se moc nechteji bavit, kdyz za kazdou vetou se zeptate sto?.
Pro nase drahe polovicky, jsme opaleni na blbecky, ja mam opaleny tricko a pak sandaly, sukni nosim pod kolena. Ruda ma presne opaleny tricko, videla jsem ho teda jen zezadu :DD

Jo a dekuju vsem, co mi pisete sms, pardon, ze odepisuju tak malo. Mami, Jirka Moucka mel pravdu, ze prichozi smsku nic neplatim, platim jen za prijem hovoru, tak mi muzes psat klidne kazdy den :)

fotky zde

1 comment:

Unknown said...

Ájinka, přední expert na pěstování rajčat :-)