Wednesday, June 20, 2012

Kazachstán



Tak jsme uspesne prekrocili hranice s Kazachstanem, ani jsme moc dlouho necekali a ani nam nedelali problemy. Jeste jsme si projistotu koupili registrace, ale nebyly potreba, nikdo je po nas na hranicich nechtel. Hned na nas na hranicich desne vobral taxikar, domluvili jsme s nim cenu 600tenge za jednoho, pred tim chtel 750. Jenze kdyz jsme prijeli do Shymkentu, tak ze chce vic, protoze nas odvezl az do mesta, kam jsme chteli a chtel presne ten rozdil. Jsem se mu vysmala a samozrejme to zaplatili zejo, jsme s R. takovi dobraci.

Shymkent
Prijdu si jak v Jirikove videni, jsou tu jiny znacky aut - nejen daweoo nebo chevrtolet, holky tu maji minisukne, nejnovejsi mobilni telefony a ceny skoro 2x drazsi, nez v Uzb, z cehoz moc s R. nadseny nejsme, ale co nadelat.
Behem jednoho dne jsme zajeli do nejvetsiho kyslaku a nasli ubytko. Rodinka je takova podivna :)), ale dobry, nicmene musime priste rici 100x, nejen 50x, ze chceme okusit nacionalni bluda, vcera jsme meli testoviny zality olejem s rejzi a bramborama :D jeste jsem mohla uplacat knedliky a meli bychom vsechny prilohy v jednom, ale ne, nebudu si stezovat, jsem rada, ze jsme meli vubec neco k jidlu, uz jsem tomu po te desate vecer prestavala verit.
Pocasi, je tu sileny vedro, kazdej den snad vetsi a vetsi...rikaji 40 stupnu, ale podle me je snad i vic, coz je pro nejaky zkoumani fakt pitomy, rano zas takovy ptacata nejsou, po osme vstavaji, to uz zacina byt vedro a nez stihnem po snidani nekam vypadnout a pozvat se k nekomu na navstevu, je neskutecny vedro.
Jeden den jsme sli na prohlidku okoli, pekne jsme se s R. spalili :)), dalsi den jsme jeli do mestecka se podivat na pamatky, co psal LP, to neznali ani mistni, mel tu byt nejaky minaret z 12. stoleti ci co, mistni vubec nevedeli, tak to R. shrnul, ze matros z minaretu je na stavbu nejakeho soucasneho baracku taky dobrej. Pak jsme nasli stare hradby, jen hlina zarosltla travou a strepy. A tim se dostavam k odpadkum...je to naprosto sileny, vsechno hazou na zem a hlavne skleneny lahve, strepy jsou tu naprosto vsude. Asi tu rozjedem bussiness s tridenim odpadu, tady ty lahve sbirat, tak jsem milionar.... Rozdil mezi Uzbeky tu docela je, ale spis to mame z pozorovani, je to raznica :)), hlavne ta ekonomicka, ale nazor, ze bylo za SSSR lepe, to je stejne jako v UZB. Ale tak se jim nedivime, meli tu vsechno a za levno, my to holt dotovali, ale to jim tu nikdo nevysvetli, lidi jsou tu jako v UZB takovi trochu ignoranti, maji svuj pohled na svet a kdyz jim rekneme neco jineho, tak nas neposlouchaji a bavi se mezi sebou :)) Njn..ale kdo neni v Cechach ignorant, ze?! Vsichni tu umi paradne pocitat. Dneska jsme jeli na vylet k rece, ze nas tam pan domaci hodi, tak pak ze jako benzin zaplatime, tak my, ze jo...nakonec jela cela rodinka, v aute nas jelo 8 :DD a benzin jsme platili jen my 2 s Rudou :DD. ale tak zas nam pak dali obed :) a nalili vodku, coz v tom vedru je vybornej napad :)), ja je ale zas udelala vyslech o sssr dobe a nynejsi :)))

No comments: