Saturday, December 31, 2016

Hanoi

Blížíme se do konce.


V Hanoi jsem zjistila, že Vietnamci umí chodit. Cesta kolem centrálního jezera byla o víkendu pro motorky uzavřená. Kolem jezera se od rána (5:30) cvičilo ve skupinkách na reprodukovanou hudbu od aerobicu, přes tango až po badminton (bych si tak zahrála!). 
Badminton

Dopoledne cvičení vystřídaly různé hry a korzující rodiny, které si to vyloženě užívaly, odpoledne hrály živé kapely! Hlavní uzavřená tepna to zvládla, nikdo si nelehal na vozovku, že s uzavřením nesouhlasí, troufám si říct, že se o tom měsíce nediskutovalo na sociálních sítích, jako když se na odpoledne uzavře Smetanovo nábřeží…eh!


Celkově Hanoi se nám líbila o dost více než Saigon (Vietnamci mají opačný názor). Staré malé centrum, uličky, ve kterých se neustále ztrácíte, protože mění svůj vzhled během dne – ráno vše zavřené, odpoledne kavárny, pak obchody, večer se zas vše přeskupí, pří. uzavře pro motorky, obchody tak expandují po celé šíři ulice. 
Někde vedle je mauzoleum s Ho chi minhem, neviděli jsme ho, odjel zrovna na balzamovací kůru do Moskvy
Noční život – bary kam se podíváš, které fungují pouze do půlnoci! Pak jak mávnutím kouzelného proutku se během minuty vše zavře, projede uklízecí služba a policie a je klid. Rozjuchaní turisté se někam zavřou do uzavřených posh barů. Kdo chce pivo, nejlepší volba je poměr cena/výkon/historie značka Bia hoy. Za našeho bratříčkování s Vietnamem je Češi naučili vařit pivo, do teď je to jedno z mála točených piv za 5 tis. dongů (tzn. asi 6Kč/0,4l!) a je to o dost víc pitelnější než všechny ty hajnekeny a hudy. Hlava z toho ráno bolí stejně.


Něco pro etnology a antropology, místní muzeum minorit ve Vietnamu, udává se, že jich je to kolem sta.
z muzea kroje severu
Zapadlé, až nudně poklidné slávou přešlé větší jezero na severu města. 
Swan Lake II

A co dál? Snad závěrečná děkovačka, kdo si tyhle paměti přečetl, smekám a zvu vás na drink. Jak s oblibou říkám, píšu si to sem podrobně, abych měla na co vzpomínat…asi jako celé Vánoce koukám na svoje taneční videa pořád a pořád dokola.

Všechny fotky zde...teda výběr 
Večerní Hanoi

No comments: